Homeporuke i poslanicePapa: Ponudite Isusu svoje ruke, svoj vid i svoje vrijeme

Papa: Ponudite Isusu svoje ruke, svoj vid i svoje vrijeme

Međunarodno hodočašće ministranata; Rim, 2018.

U poruci upućenoj povodom 25. nacionalnog hodočašća akolita u Fatimu, papa Franjo je spomenuo blaženoga Carla Acutisa koji je u euharistiji pronašao svoju „autocestu prema raju“. Podsjetio ih je također da život nije siv te da je zadaća na koju su pozvani zračiti svjetlost koja dolazi od Boga

Gledati svetoga Josipa, čuvara Isusa i Svete obitelji, kao i svetce koji svojim životom svjedoče „originalni način“ na koji mogu doći do Gospodina – putovi su koje je papa Franjo preporučio portugalskim ministrantima u poruci upućenoj biskupu Joséu Manuelu Garciji Cordeiru, predsjedniku Portugalskoga biskupskog povjerenstva za liturgiju i duhovnost, u prigodi 25. nacionalnog hodočašća akolita koje se održalo 1. maja u Fatimi.

Budite sveti – napisao im je Papa, jer su prije svega suradnici otajstva za koje se trebaju pripremiti unutarnjim i vanjskim stavom sudjelovanja i molitve. Tako će vaša ministrantska služba postati ispovijest vjere za zajednicu – napisao je te napomenuo da, kako bi to učinili, trebaju sav entuzijazam svoje dobi unijeti u susret s Isusom. Ponudite Isusu svoje ruke, svoje misli i svoje vrijeme, a On neće propustiti nagraditi vas dajući vam istinsku radost i dajući vam da osjetite gdje se nalazi najpotpunija sreća. Navodeći svetce koji su u euharistiji pronašli hranu za svoj put savršenstva, posebno je istaknuo blaženu Alexandrinu Mariju da Costa, koja se tijekom 14 godina hranila samo pričešću, te svetoga Franju Marta, maloga pastira iz Fatime.

Kada govorimo o oponašanju svetaca, to ne znači da valja kopirati njihov način života i življenja svetosti – primijetio je Papa te dodao – ima svjedočanstava koja su korisna da nas potaknu i motiviraju, ali ne i da ih pokušamo kopirati, jer bi nas to također moglo odvesti daleko od jedinstvenog i specifičnog puta koji je Gospodin odredio za nas. Stoga ih je pozvao da postanu potpuno oni sami, ne fotokopija nego nadahnuće za druge, ostavljajući potpuno osobni trag. Spomenuo je pritom blaženoga Carla Acutisa i njegove riječi: Svi su rođeni kao originali, ali mnogi umiru kao fotokopije“.

Nemojte pasti u osrednjost koja nas ponižava i čini nas sivima. Život nije siv – istaknuo je Papa – život bi trebao težiti velikim idealima. Nemojte slijediti negativne osobe, nego nastavite zračiti oko sebe svjetlost i nadu koje dolaze od Boga! Kao što znate, ta nada ne razočarava; nikada ne razočarava! S Bogom se ništa ne gubi, ali bez Njega je sve izgubljeno. Nemojte se stoga bojati baciti se u zagrljaj našem nebeskom Ocu i pouzdati se u Njega.

Na kraju je papa Franjo ministrante potaknuo da s pouzdanjem i žarom zazivaju svetoga Josipa, a župnike je pak, spominjući svetoga Ivana Pavla II., podsjetio da vide kako u njihovim rukama „nastaje“ euharistija te ih je zbog toga potaknuo da budu očevi, učitelji i svjedoci euharistijske pobožnosti i svetosti života.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: