Homeporuke i poslanicePapa: Rim neka bude na razini svoje povijesti i neka se suoči s epohalnim izazovom prihvata

Papa: Rim neka bude na razini svoje povijesti i neka se suoči s epohalnim izazovom prihvata

Na slici: Papa u posjetu Kapitoliju u Rimu  (ANSA)

Stoga vas pozivam da se ne bojite „dobrote i ljubavi“, jer to su sredstva koja daju život mirnom društvu

Tisućljetna povijest vječnoga grada, velika riznica duhovnog, povijesno-umjetničkog i institucionalnoga blaga; dijalog u međusobnom poštovanju između zemaljske i duhovne vlasti; pitanje prihvaćanja i služenja osobito onima koji su na rubu društva, gotovo odbačeni i zaboravljeni ili koji pate zbog bolesti, napuštenosti ili usamljenosti. Te su teme bile u središtu govora koji je papa Franjo jučer održao prilikom posjeta rimskom Kapitoliju.

Na Kapitoliju je gradonačelnica Rima, Virginia Raggi dočekala Papu koji se najprije susreo sa svim predstavnicima senata i gradske uprave. Istaknuvši da je dugo želio doći na Kapitolij kako bi osobno zahvalio za suradnju vlasti grada Rima i Svete Stolice prilikom Izvanrednog jubileja milosrđa, kao i za slavlje drugih crkvenih događaja, Papa je napomenuo da je Rim u svojoj gotovo 2800 godina dugoj povijesti znao prihvaćati i integrirati različite narode i osobe koji su dolazili iz raznih dijelova svijeta i pripadali različitim društvenim i gospodarskim staležima, te pritom nije poništio njihove opravdane razlike, nije ponizio ili pogazio njihove posebnosti i identitete.

U glavnom gradu Italije i središtu katoličanstva, u međusobnom poštovanju i suradnji za dobro svih, uspostavljena je mudra razlika između građanskih i vjerskih vlasti – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Stoga, Rim u određenom smislu obavezuje građansku i duhovnu vlast neprestano dijalogizirati, surađivati u međusobnom poštovanju, te traži da budu kreativni kako u svakodnevnom tkanju dobrih odnosa, tako i u suočavanju s brojnim problemima koje upravljanje tako velikom baštinom nužno nosi sa sobom.

Papa Franjo je podsjetio na sporazum o obnovi Ugovora između Italije i Svete Stolice čija se 35. obljetnica slavi ove godine, te istaknuo da je grad osjetljiv organizam kojem je potrebna ponizna i ustrajna briga i kreativna hrabrost kako bi se održao urednim i ugodnim za život, kako se njegova ljepota ne bi umanjila, nego da se slavi koju je zadobio kroz povijest pridruži doprinos novih generacija.

Međutim, još je važnije da Rim bude na razini svojih zadataka i povijesti kako bi i u današnjim promijenjenim prilikama znao biti svjetionik civilizacije i učitelj prihvata; da ne izgubi mudrost koja se očituje u sposobnosti integriranja i slušanja svakog sudionika kako bi se svatko osjećao punopravnim sudionikom zajedničke sudbine – rekao je Papa i nastavio – Crkva u Rimu želi pomoći Rimljanima da ponovo nađu osjećaj pripadnosti tako posebnoj zajednici, te želi surađivati s građanskim vlastima kako bi se sačuvalo najplemenitije lice ovoga grada, njegovi osjećaji kršćanske ljubavi i građanski osjećaji.

Gostoljubivi je grad Rim pozvan suočiti se s epohalnim izazovom u svojoj povijesti; iskoristiti svoju snagu kako bi prihvaćao i integrirao, pretvarao napetosti i probleme u prilike susreta i rasta – rekao je Sveti Otac i dodao – Rim oplođen krvlju mučenika mora znati iz svoje kulture, koja je oblikovana vjerom u Krista, izvući blago kreativnosti i ljubavi koje su potrebne kako bi se nadvladali strahovi koji bi mogli zaustaviti pothvate i moguće putove. Rim mora biti grad mostova, a nikada zidova, pogotovo kada je u pitanju pružanje ruku mnogim migrantima koji su pobjegli od ratova i bijede, koji žele ponovo izgraditi svoj život u sigurnim i dostojanstvenim uvjetima života.

Stoga vas pozivam da se ne bojite „dobrote i ljubavi“, jer to su sredstva koja daju život mirnom društvu, sposobnom za umnažanje snaga, suočavanje s ozbiljnim problemima s manje strepnje, s većim dostojanstvom i poštovanjem prema svima i za otvaranje novih mogućnosti za razvoj – rekao je papa Franjo te sve nazočne pozdravio i na sve zazvao obilje božanskog blagoslova, obećao da će moliti za njih, te i sebe preporučio u njihove molitve.

U svom govoru pak gradonačelnica Virginia Raggi istaknula je da slika Berninijevih kolonada predstavlja zvanje Rima; ruke su uvijek otvorene svijetu. Rim je otvoren grad, grad multilateralizma i multikulturalizma. Zahvaljujući na kraju Papi za njegove „petke milosrđa“ s kojima izražava pozornost prema periferijama, gradonačelnica je najavila osnivanje ustanove za stipendije i imenovanje male dvorane za promocije po enciklici Laudato si’.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: