HomevestiPapa se susreo s vjerskim vođama Mjanmara

Papa se susreo s vjerskim vođama Mjanmara

Papa Franjo se drugog dana svog apostolskog pohoda Mjanmaru 28. novembra u nadbiskupskoj palači u Yangonu susreo sa 17 vjerskih vođa te azijske zemlje: predstavnicima budista, muslimana, hinduista, Židova, katolika i drugih kršćanskih konfesija. Susret je trajao otprilike četrdeset minuta. Iako nije bilo predviđeno, Papa se obratio prisutnima na španjolskom jeziku bez pripremljenog teksta. Polazišna točka njegova govora bile su riječi psalmista: „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti“ (Ps 133,1).

Biti zajedno ne znači istost – istaknuo je Sveti Otac te nastavio – Zajedništvo nije jednoličnost, također niti unutar vlastite vjeroispovijesti. Svatko ima svoje vrijednosti, svoja bogatstva, pa i svoje nedostatke. Svi smo različiti i svaka vjeroispovijest ima svoja bogatstva, svoje tradicije za podijeliti s drugima. No to se može dogoditi jedino ako se živi u miru. Mir se gradi u zboru razlika: zajedništvo ide uvijek ruku pod ruku s razlikama – napomenuo je papa Franjo.

Mir je sklad – objasnio je Papa – U današnje doba na svjetskoj razini doživljavamo tendenciju prema jednoličnosti, da se sve ljude učini istima. To ubija čovječanstvo, riječ je o kulturološkoj kolonizaciji! Moramo shvatiti bogatstvo naših razlika, etničkih i vjerskih, i počevši od tih razlika ući u dijalog. Od tih se razlika uči jedan od drugog, poput braće.

Sveti je Otac potaknuo prisutne da si poput braće međusobno pomažu kako bi izgradili Mjanmar koji također zemljopisno posjeduje mnoga bogatstva i razlike. Napomenuo je kako je priroda u toj azijskoj zemlji jako bogata u razlikama. Ne bojmo se razlika! – istaknuo je papa Franjo – Jedan je naš Otac. Braća smo. I dalje budimo poput braće. A kada se među sobom posvađamo, neka to bude kao među braćom koja se potom mire. Uvijek se vraćati tomu da smo braća. Smatram da se samo na taj način može graditi mir.

Prisutne je zatim ponovno pozvao da grade mir, da ne dopuste kulturološkoj kolonizaciji da ih uniformira. Istinski božanski sklad neka prevlada razlike koje nisu prepreke, već bogatstvo za mir – naglasio je Papa te je svoj govor zaključio zazivajući na prisutne poznati blagoslov iz Knjige brojeva (6,24-26): „Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!“

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: