HomevestiPapa u tweetu pozvao na molitvu za progonjene kršćane

Papa u tweetu pozvao na molitvu za progonjene kršćane

Opća Crkva danas slavi blagdan sv. Stjepana Prvomučenika te je tim povodom papa Franjo sa svojim pratiteljima na Twitteru podijelio sljedeće kratko razmišljanje: Danas se želimo prisjetiti svih progonjenih i biti im blizu svojom ljubavlju i svojim molitvama. Papa otpočetka svoga pontifikata upozorava na progon kršćana, potičući vjernike da se mole za svoju braću i sestre koja trpe samo zato što su kršćani. Tako je u svojoj molitvenoj nakani za mart 2017. godine pozvao da se molimo za progonjene kršćane: katolike, pravoslavce i protestante jer progonitelji ne prave razliku među vjerskim zajednicama. Potičem vas da se molite sa mnom kako bi progonjeni kršćani osjetili potporu svih Crkvi i zajednica u molitvi i putem materijalne pomoći – istaknuo je Sveti Otac u prigodnoj video-poruci.

I putem svojih tweet-poruka papa Franjo nastoji ljudima posvijestiti kako su kršćani izloženi progonima. „Sjetimo se tolike naše kršćanske braće i sestara koje se progoni zbog njihove vjere. Budimo sjedinjeni s njima“, napisao je tako Papa u svom tweetu povodom ovogodišnjeg Dana molitve i posta u spomen na misionare mučenike koji se obilježava 24. ožujka. A kao što je u lipnju 2015. godine za vrijeme susreta sa sirijskim pravoslavnim patrijarhom Antiohije i čitavoga Istoka, Ignacijem Efremom II., naglasio: „krv mučenika sjeme je jedinstva Crkve i sredstvo izgrađivanja Kraljevstva Božjega koje je kraljevstvo mira i pravednosti“.

Sveti Otac tako smatra da ekumenizam krvi ujedinjuje kršćane, što je istaknuo u više navrata. Primjerice, u listopadu prošle godine Papa je u audijenciju primio sudionike konferencije tajnikâ međunarodne ekumenske organizacije „Svjetsko kršćansko zajedništvo“, napomenuvši pritom da kada teroristi ili svjetske sile progone kršćane, ne pitaju tada: Jesi li luteran? Jesi li pravoslavac? Jesi li katolik? Jesi li reformirani kršćanin? Jesi li pentekostalac? Oni priznaju samo ovo: kršćanina. Neprijatelj ne griješi, dobro zna prepoznati gdje je Isus. To je ekumenizam krvi – ustvrdio je tom prilikom papa Franjo.

Na kraju spomenimo da je sveti Stjepan prvi kršćanski mučenik, a Djela apostolska svjedoče da je bio jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. O njegovu ranom životu se ništa ne zna, a ono što znamo o kasnijem životu sv. Stjepana nalazi se u Djelima apostolskim. Saznajemo tako da je Stjepan nakon Isusove smrti otvoreno propovijedao Isusov nauk i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika zbog čega su ga lažno optužili da je „bogohulio“ te su ga kamenovali. Stjepan je u trenucima umiranja molio: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!“ Njegova je sudbina tako bila vrlo slična Isusovoj, a činjenica je kako je njegova mučenička smrt još više ujedinila prve kršćane, probudivši u njima spremnost da čak i svojom krvlju posvjedoče kako je Isus obećani Mesija, Spasitelj svijeta.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: