Homeporuke i poslanicePapa u vatikanskoj bazilici slavio misu prigodom 5. Svjetskog dana siromaha (FOTO)

Papa u vatikanskoj bazilici slavio misu prigodom 5. Svjetskog dana siromaha (FOTO)

Na 33. nedjelju kroz godinu, 14. novembra, papa Franjo je predsjedao misnim slavljem u Bazilici sv. Petra prigodom 5. Svjetskog dana siromaha.

Vjernici ne smiju okretati glavu na drugu stranu kad susretnu slabe, nego moraju djelovati, zalažući se na socijalnom političkom polju, kako bi im se olakšalo njihova trpljenja, rekao je Papa u homiliji u kojoj je govorio o dva vida povijesti: današnje patnje i buduće nade, s jedne  su strane, dakle, bolna proturječja ljudske stvarnosti, a s druge budućnost spasenja stavljena u susret s Gospodinom.

Evanđelje nam pomaže shvatiti život tih osoba čiji je život potamnjen samoćom, ugašenim nadama i snovima potonulim u rezignaciji. Sve to zbog siromaštva na koje su prisiljeni, jer su žrtve nepravde i nejednakosti jednog društva odbacivanja, koje ih ne vidi i bešćutno ih prepušta njihovoj sudbini. Kršćanski odgovor na to jest „jačati nadu u sutra liječeći današnje patnje“. Nada koja se rađa iz evanđelja, naime, ne sastoji se u tome da pasivno čekamo da jednoga dana stvari krenu nabolje, to nije moguće, nego učiniti danas konkretnim Božje spasenje. Danas, svakoga dana. Kršćanska nada nije naivni i utopistički optimizam onih koji se nadaju da će se stvari promijeniti, nego graditi iz dana u dan, konkretnim gestama, Kraljevstvo ljubavi, pravde i bratstva koje je Krist donio. Kršćansku nadu nije širio levit i svećenik koji su zaobišli čovjeka kojeg su ranili razbojnici. Ne. Širio ju je tuđinac, Samarijanac koji se zaustavio i učinio gestu milosrđa. I danas Crkva kao da nam kaže: „Zaustavi se i širi nadu u siromaštvu. Približi se siromasima i širi nadu. Njegovu nadu, tvoju nadu i nadu Crkve. Kršćani su pozvani pretočiti nadu u svakodnevni život, u ljudske odnose, u socijalno i političko zalaganje“, rekao je Papa.

Od vjernika je Sveti Otac zatražio da, usred ruševina svijeta, budu neumorni graditelji nade; da budu svjetlo dok se spušta suton; da budu svjedoci suosjećanja dok posvuda vlada rastresenost; da budu budni i pažljivi usred raširenog ravnodušja i svjedoci suosjećanja, rekao je Papa još jednom podsjetivši na Božji stil koji se sastoji u blizini, suosjećanju i nježnosti. To je ono što On od nas traži, poručio je.

Od nas se traži da pobijedimo napast da se bavimo samo svojim problemima, da se raznježimo pred tragedijama svijeta, da suosjećamo s onima koji trpi.

Kršćani su pozvani biti poput lišća: „upijati onečišćenje koje nas okružuje i pretvarati ga u dobro“. Ničemu ne služi govoriti o problemima, polemizirati, sablažnjavati se – to znamo svi – treba oponašati lišće, koje neprimjetno svakoga dana pretvara onečišćeni zrak u čisti. Isus želi da budemo „oni koji sve pretvaraju u dobro“, osobe koje uronjene u zagušljivi zrak koji svi udišemo, na zlo odgovaraju dobrom. Osobe koje djeluju: lome kruh s gladnima, zalažu se za pravdu, pridižu siromahe i vraćaju im njihovo dostojanstvo, kao što je učinio Samarijanac, rekao je Papa.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: