Homeporuke i poslanicePapa: Život ima svoje tmine, ali Božje je svjetlo snažnije

Papa: Život ima svoje tmine, ali Božje je svjetlo snažnije

U podnevnom nagovoru na svetkovinu Bogojavljenja papa Franjo je istaknuo da je spasenje, koje donosi Isus, za sve narode, a zadaća je kršćana širiti ga svjedočanstvom

Danas slavimo svetkovinu Bogojavljenja, to jest Gospodinovo očitovanje svim narodima – rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja u biblioteci Apostolske palače. Naime, spasenje koje je Krist donio ne poznaje granice – rekao je Papa i primijetio – Bogojavljenje nije drugo otajstvo. To je uvijek isti događaj Isusovog rođenja, no koji gledamo u njegovom svjetlu. To je svjetlo koje prosvjetljava svakog čovjeka, svjetlo koje treba prihvatiti i nositi ga drugima u vjeri, u milosrdnoj ljubavi, svjedočanstvu i naviještanju evanđelja.

Izaijin pogled o kojem izvještava današnja liturgija, više nego ikada odzvanja u sadašnjem vremenu: „Zemlju tmina pokriva i mrklina narode!“ – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Tako gledajući prorok naviješta svjetlost koju je Bog darovao Jeruzalemu i koja je predodređena da osvijetli put svih naroda. To svjetlo ima snagu privući sve, one koji su blizu i daleko; svi koračaju kako bi došli k njemu. To je pogled koji otvara srce, širi dah i poziva na nadu. Naravno, tama je prisutna i prijeti u životu svih nas i u povijesti čovječanstva, no Božje je svjetlo snažnije. Radi se o tome da ga prihvatimo kako bi moglo svima zasjati.

Gdje je to svjetlo? – upitao je papa Franjo i odgovorio – Prorok ga je nazreo izdaleka, no već je bilo dovoljno da srce Jeruzalema ispuni nezadrživom radošću. Evanđelist Matej, pak, govoreći o mudracima pokazuje da je to svjetlo Betlehemsko dijete, to jest Isus, iako njegovo kraljevstvo svi ne prihvaćaju. On je zvijezda koja se pojavila na obzorju, iščekivani Mesija, onaj po kojem Bog ostvaruje svoje kraljevstvo ljubavi, pravde i mira. Nije rođen samo za neke, nego za sve ljude i narode.

A kako se to „obasjavanje“ događa? Kako se Kristovo svjetlo širi na svakom mjestu i u svako vrijeme? – upitao je Papa i objasnio – Ne putem moćnih sredstava carstava ovoga svijeta koja njime uvijek nastoje zavladati, nego kroz naviještaj evanđelja. I istom „metodom“ koju je Bog izabrao kako bi došao među nas; utjelovljenjem, to jest postajući drugome bližnji, susrećući ga, preuzimajući na sebe njegovu stvarnost. Samo tako Božje svjetlo, koje je ljubav, može zasjati u svima koji ga prihvaćaju i koji su od njega privučeni. Krist je zvijezda, no i mi možemo i moramo biti zvijezda za našu braću i sestre, kao svjedoci blaga beskrajne dobrote i milosrđa koje Otkupitelj svima besplatno daje.

Dakle, uvjet je to svjetlo prihvatiti u sebi i sve više ga prihvaćati. Jao nama ako mislimo da ga posjedujemo, da moramo njime samo „upravljati“! Poput mudraca pozvani smo uvijek dopustiti da nas Krist oduševljava, privlači, vodi, prosvjetljuje i obraća. To je put vjere kroz molitvu i kontemplaciju Božjih djela koja nas neprestano ispunjavaju uvijek novom radošću i divljenjem. Zazovimo Marijinu zaštitu na cijelu Crkvu, kako bi u cijelom svijetu širila Kristovo evanđelje, Lumen gentium, svjetlo svih naroda – rekao je na kraju Sveti Otac.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: