Homeporuke i poslanicePapin nagovor prije Angelusa: Suosjećanje se rađa iz kontemplacije

Papin nagovor prije Angelusa: Suosjećanje se rađa iz kontemplacije

U jučerašnjem podnevnom nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja Papa je istaknuo odnos između odmora, kontemplacije i suosjećanja.

Papa je vjernike okupljene na Trgu svetoga Petra upozorio na dvije ključne poruke koje možemo iščitati iz Isusova ponašanja u evanđelju jučerašnje liturgije (Mk 6, 30 – 34). Najprije je to odnos prema odmoru. Dok apostoli, uzbuđeni, prepričavaju svoja djela, Isus ih blago poziva na odmor i osamu. Iako se raduje zajedno s njima, zabrinut je zbog njihovog fizičkog i nutarnjeg umora. Želi ih upozoriti na opasnost koja prijeti i nama – da budemo zahvaćeni užurbanošću rada, da upadnemo u zamku aktivizma gdje su bitniji rezultati i doživljaj da smo mi protagonisti. Koliko se puta to događa u Crkvi: zauzeti smo, trčimo uokolo, mislimo da sve ovisi o nama i na koncu zanemarujemo Isusa, upozorio je Sveti Otac.

Upravo zato Isus poziva apostole ne samo na fizički odmor, već i na odmor srca. Nije dovoljno “isključiti se”. Potreban nam je pravi odmor u kojem se vraćamo samoj biti stvari – zaustavljamo se, ostajemo u tišini, molimo kako ne bismo užurbanost posla prenijeli i u trenutke odmora. Isus nije zanemario potrebe mnoštva, no svakoga dana, prije bilo kojeg drugog zadatka, povukao bi se u molitvu, tišinu, u zajedništvu s Ocem, podsjetio je Papa.

Ipak, naglasio je, u evanđelju vidimo kako se Isus i apostoli nisu mogli odmoriti kako su htjeli. Mnoštvo ih je pronašlo, a Gospodin je u tom trenutku obuzet suosjećanjem. To je druga poruka. Čini se proturječno kako Isus ponovno počne poučavati, no u stvarnosti, srce koje ne dopušta užurbanost i opterećenost zadatcima svjesno je drugih, njihovih rana i potreba. Suosjećanje se rađa iz kontemplacije. Ako naučimo zaista se odmoriti, moći ćemo uistinu suosjećati. Potrebna nam je “ekologija srca” koju čine odmor, kontemplacija i suosjećanje. Stoga iskoristimo ljeto upravo za to! – potaknuo je papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: