Homeporuke i poslanicePoruka Svetog Oca Pariškom forumu o miru: Moramo iz krize izići bolji

Poruka Svetog Oca Pariškom forumu o miru: Moramo iz krize izići bolji

Potrebna nam je odgovorna nada za poboljšanje svijeta i izlazak iz pandemije, liječeći rane ljudske obitelji, stoji u poruci pape Franje u povodu 4. Pariškog foruma o miru, koji se održava od 11. do 13. novembra.

Mir se ne može ostvariti bez konkretne kolektivne obveze na cjelovito razoružavanje. Povećanje vojnih troškova pod opravdanjem zloupotrijebljene ideje odvraćanja temeljena na ravnoteži zaliha naoružavanja već je izazvalo velike humanitarne tragedije. Ne smijemo propustiti priliku da iziđemo bolji iz krize pandemije, poboljšamo svoj svijet i dubinski zacijelimo rane ljudske obitelji. Ključne su to misli poruke pape Franje koji se obratio organizatorima i sudionicima 4. Pariškog foruma o miru, koji započinje 11. studenog na temu „Smanjenje globalnih razdora“.

Doprinos promicanju mira

Sveti Otac izrazio je nadu da će promišljanje narednih dana doprinijeti promicanju mira, dobrog upravljanja i bolje budućnosti za sve te pridonijeti boljem izlasku iz pandemije.

Forum ove je godine stavio kao prioritet od 80 projekata borbu protiv krize uzrokovane bolesti COVID-19; zaštitu zajedničkih područja: oceane, klimu, prostor, bioraznolikost; bolje upravljanje digitalnim svijetom; zaštitu javne sfere u vremenu pandemije;  borbu protiv lažnih vijesti i prijetnji novinarima; postizanje jednakosti između muškaraca i žena; ojačanje suradnje zemalja u razvoju; reformu kapitalizma putem društvene i solidarne ekonomije.

Konkretna prilika za obraćenje

Ljudska obitelj je u ovom povijesnom razdoblju suočena s izborom između tzv. „povratku normali“, koji je lagodniji put, ili pak konkretne prilike za obraćenje, preobrazbu i ponovno promišljanje o stilu života, ekonomskim i društvenim sustavima, istaknuo je Papa.

Međutim, stvarnost koju smo poznavali prije pandemije bila je ona u kojoj su bogatstvo i gospodarski rast bili rezervirani za manjinu, dok milijuni ljudi nisu mogli zadovoljiti najosnovnije potrebe i imati dostojanstveni život, upozorio je Sveti Otac. Zemlja je opljačkana kratkovidnim iskorištavanjem resursa, zagađenjem, konzumerizmom „jednokratne upotrebe“ i ranjena ratovima i eksperimentima s oružjem za masovno uništenje.

Povratak u „normalu“, značilo bi također i povratak starim društvenim strukturama koje se temelje na samodostatnosti, nacionalizmu, protekcionizmu, individualizmu i izolaciji, isključujući najsiromašniju braću i sestre. Možemo li birati takvu budućnost, upitao je u poruci Papa.

Nitko se ne spašava sam

Sveti Otac ponovio je kako odluke koje danas donosimo za izlazak iz krize određuju put onih naraštaja koji dolaze. Globalna smo zajednica i nitko se ne spašava sam. Izlaz je dakle, kazao je Papa, zajedno raditi kako bismo izišli bolji nego prije. Prvo i najhitnije pitanje na koje moramo skrenuti pozornost, naglasio je, jest da nema suradnje koja stvara mir bez konkretne i kolektivne obveze u korist cjelovitog razoružavanja. Svjetska vojna potrošnja sada je premašila razinu zabilježenu krajem Hladnoga rata i svake se godine sustavno povećava, upozorio je Sveti Otac.

Vlasti opravdavaju ponovno naoružavanje pozivajući se na zloupotrijebljenu ideju odvraćanja temeljenu na ravnoteži zaliha naoružanja. No ostvarivanje vlastitih interesa, uglavnom na temelju iskorištavanja ili prijetnje silom, prema Papinu mišljenju svakako ne jamči izgradnju i održavanje mira. Ideja odvraćanja se zapravo u mnogim slučajevima pokazala pogrešnom, što je dovelo do velikih humanitarnih tragedija. Valja naglasiti i kako je logika odvraćanja povezana s logikom liberalnog tržišta da se naoružanje smatra ravnopravnim s ostalim proizvodima te je stoga kao takvo slobodno tržište u cijelome svijetu. Nije slučajno što godinama nekritički svjedočimo širenju tržište oružja na globalnoj razini, rekao je Papa.

Nada koja potiče djelovanje

Pandemija je drastično istaknula ograničenja i nedostatke naših društava i životnih stilova. No prema riječima Svetoga Oca, moramo se nadati, jer nas nada poziva da sanjamo velike snove i damo prostor maštanju o novim mogućnostima. Nada potiče djelovanje na temelju svijesti da se stvarnost može promijeniti. Papa je u poruci izrazio nadu da kršćanska tradicija, napose socijalni nauk Crkve, kao i druge vjerske tradicije, mogu pridonijeti da forumu u Parizu osiguraju pouzdanu nadu da nepravda i nasilje nisu neizbježni, nisu naša sudbina.

Suočeni s posljedicama pandemije, savjest nas poziva na odgovornu nadu, odnosno da ne slijedimo lakši put povratka u „normalu“ obilježenu nepravdom, već vidjeti u krizi priliku da preispitamo svoj način života i naše ekonomske i društvene sustave. Nada koja nam omogućuje da odbacimo napast lakih rješenja i koja nam daje hrabrost da nastavimo putem općeg dobra, brige za siromašne i zajednički dom. Nemojmo propustiti ovu priliku da poboljšamo svijet, pozvao je Papa, da odlučno usvojimo pravednije načine za postizanje napretka i izgradnju mira. Nadahnuti ovim uvjerenjem, moguće je stvoriti ekonomske modele koji služe potrebama svih uz očuvanje darovane nam prirode, kao i politiku usmjerenu prema budućnosti koja promiče cjeloviti razvoj ljudske obitelji, zaključio je Sveti Otac u poruci.

(VN / KMC )

FOLLOW US ON: