Homeporuke i poslanicePosebna uloga Majke Božje u središtu prvoga Papinog Angelusa u novoj godini

Posebna uloga Majke Božje u središtu prvoga Papinog Angelusa u novoj godini

Djevica Marija nam pomaže shvatiti kako valja primiti događaj Božića – ne površno, nego u srcu. Ona nas upućuje na pravi način na koji trebamo primiti Božji dar – imamo ga čuvati u srcu i razmatrati. Taj je poziv upravljen svakomu od nas, da se molimo kontemplirajući i uživajući u tom daru koji je sâm Isus – riječi su pape Franje iz današnjega, prvog podnevnog nagovora u novoj godini, na svetkovinu svete Marije Bogorodice. Uz pomoć Marije Božji Sin dobiva tjelesnost – istaknuo je Sveti Otac – ali, Marijino se majčinstvo ne svodi samo na to.

 

Prva Isusova učenica

Zahvaljujući svojoj vjeri, ona je i prva Isusova učenica – objasnio je papa Franjo – a to ‘proširuje’ njezino majčinstvo. Marijina vjera će u Kani potaknuti prvi čudesni „znak“, koji pridonosi poticanju vjere kod učenikâ. S istom je tom vjerom – dodao je Papa – Marija nazočna pod križem, te prima kao sina apostola Ivana; i na kraju, nakon uskrsnuća, postaje moleća majka Crkve na koju, na Pedesetnicu, svojom snagom silazi Duh Sveti.

 

Posebna Marijina zadaća

Pozivajući sve da upiru pogled na nju kako bi, pod njezinom majčinskom zaštitom, nastavili ići stazama ovoga vremena, Papa je istaknuo posebnu zadaću Božje Majke – stavlja se između svojega Sina Isusa i ljudî u stvarnosti njihova odricanja, siromaštva i trpljenja. Ona posreduje, svjesna da kao majka može, štoviše, mora prikazati Sinu potrebe ljudi, ponajviše onih najslabijih i najsiromašnijih.

Upravo je tim ljudima posvećena tema Svjetskoga dana mira koji se obilježava danas, a koja glasi ‘Selioci i izbjeglice: Muškarci i žene u potrazi za mirom’. Želim još jednom biti glas te naše braće i sestara koji zazivaju obzor mira za svoju budućnost – rekao je papa Franjo. Za taj su mir, koji je pravo svih ljudi, – dodao je – mnogi od njih spremni riskirati život na putovanju koje je u velikom dijelu slučajeva dugo i opasno, i suočiti se s naporom i trpljenjem.

 

Svima zajamčiti mir

Potaknuvši sve da ne ugase nadu i očekivanje mira u srcima te naše braće, Papa je istaknuo da je važno da se svi, građanske ustanove, odgojne, crkvene i ustanove javne pomoći, zauzmu kako bi izbjeglicama, seliocima i svim ljudima zajamčili budućnost mira. Povjeravajući na kraju ovu novu, tek započetu godinu Majci Božjoj, papa Franjo je zazvao Gospodina da nam dade da u ovoj godini velikodušno radimo kako bismo ostvarili solidarniji i gostoljubiviji svijet.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je zahvalio talijanskom Predsjedniku na čestitkama koje mu je izrazio u poruci upućenoj povodom završetka godine, te izrazio zadovoljstvo brojnim inicijativama u svrhu molitve i djelovanja za mir, koje su na svim krajevima svijeta organizirane u prigodi današnjega Svjetskog dana mira.

Posebno mislim na Nacionalnu povorku održanu sinoć u mjestu Sotto il Monte, koju je organizirala Talijanska biskupska konferencija, zajedno s Talijanskim Caritasom, pokretom Pax Christi i Katoličkom akcijom – kazao je Papa te pozdravio sudionike manifestacije održane pod naslovom „Mir u svim zemljama“, koju je u više zemalja organizirala Zajednica svetoga Egidija. Dragi prijatelji, ohrabrujem vas da radosno nastavite s vašim zauzimanjem u solidarnosti, posebice na periferijama gradova, kako biste podupirali miran suživot – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: