HomeblagovestBlagovest 10/2023

Blagovest 10/2023

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec oktobar. Mjesec oktobar uvelike je poseban po intenzivnijoj pučkoj pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, molitvi svete krunice, zato je i glavna tema ovoga broja molitva svete krunice kao moguća komunikacije čovjeka s duhovnim svijetom.

Listajući časopis, na samom početku možemo vidjeti poruku rektora Marijanuma i župnika katedralne župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Mihaela Sokola, koji nam govori o snazi koju u sebi krije molitva svete krunice. Drugi nam prilog donosi sažetak poruka pape Franje upućenih u mjesecu septembru. U prvom redu to su poruke o solidarnosti, miru i dijalogu upućene na 43. apostolskom putovanju u Mongoliju. Naravno, tu su i neizostavne poruke poziva na pomoć svima pogođenim prirodnim katastrofama kao i onima koji trpe zbog sumanutih ratova. Treći nam tekst donosi aktualni sadržaj ‒ problem s kojim se suočava naše društvo, a to je fenomen nasilja nad ženama i povećanog broja ubojstava žena. Autor progovara o dostojanstvu žena ukazujući kako je u Bibliji, Knjizi Postanka, naglašeno da žena uživa isto dostojanstvo ljudske osobnosti kao muškarac te je kao takva pozvana da s njime uspostavlja dijalog u duhu zajedništva, suradnje i razmjene dobara. Osim toga, autor ističe da Evanđelja obiluju prizorima u kojima Isusa vidimo kao istinskog zagovornika dostojanstva žene. U četvrtom tekstu čitamo o molitvi kao razgovoru, i to molitvi svete krunice, karakterističnoj za Zapadnu Crkvu, te molitvi akatista u Istočnoj Crkvi.

Središnji dio časopisa donosi nam intervju s ministrom Vlade Republike Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislavom Žigmanovom.

Listajući dalje naići ćemo na redovite rubrike koje krase i obogaćuju našu Blagovest. Prva od njih je Iz naših župa, koja nam donosi detaljne obavijesti o događanjima iz župa, među kojima izdvajamo izvještaj o Danu posebne molitve za jedinstvo kršćana koji se svakog 5. u mjesecu već godinu dana kontinuirano održava u župi Sv. Ćirila i Metoda na Banovom brdu. Rubrika Mladi izvještava nas o oratoriju za djecu i mlade u Beogradu. Kutak za djecu donosi zanimljivu priču o molitvi krunice, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim također govori o molitvi krunice i Blaženoj Djevici Mariji. Na kraju donosimo vijesti, među kojima posebno ističemo izvještaj s »Mediteranskih susreta« u Marseilleu i razgovor s nadbiskupom Németom o tom događaju te imenovanje novog subotičkog biskupa mons. Ferenca Fazekasa.

Dragi čitatelji, utecimo se Blaženoj Djevici Mariji koja je najbolja odvjetnica pred Bogom te s čvrstom vjerom i krunicom u ruci molimo za mir i blagostanje u svijetu…

Vaš urednik

FOLLOW US ON: