HomeblagovestBlagovest 12/2022

Blagovest 12/2022

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec decembar. Budući da je u decembru vodstvo Beogradske nadbiskupije preuzeo novi nadbiskup mons. dr. Ladislav Nemet, SVD, ovaj je broj posvećen toj temi ‒ naravno, uz tekstove o došašću i Božiću.

Ako krenemo listati časopis naići ćemo na pastirsko pismo koje je umirovljeni nadbiskup mons. Stanislav Hočevar uputio svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama, ali i svim vjernicima Beogradske nadbiskupije, u kojem im doziva u pamet da smo svi putnici na ovoj zemlji te da je naš cilj vječnost, a na tom putu su nam Božja Riječ i sakramenti smjerokaz i pomoć. U tom je pismu pozdravio svoga nasljednika i sve pozvao da mole za njegovu novu pastirsku službu kao i da mu Bog da snage i jakosti da ustrajno naviješta Božju Riječ povjerenom mu stadu. Drugi tekst donosi sažete poruke pape Franje s putovanja iz Bahreina. Tu su, svakako, poruke s temama mira, dijaloga, suživota, vjerskih sloboda, prava žena i djece. Treći nam tekst donosi svjedočanstvo o umirovljenom nadbiskupu od strane jednoga laika, ali bi se ono moglo primijeniti i na ostale koji su mons. Hočevara bolje poznavali. Autor ističe karakteristiku duhovnog očinstva koja je resila umirovljenog nadbiskupa, tako da je kao milosrdni otac primao svakog čovjeka koji bi mu se obratio za pomoć ‒ bio je svima sve. Središnji dio časopisa zauzima intervju s umirovljenim nadbikupom u kojemu progovara o svojoj dosadašnjoj službi te o tome kako će provoditi umirovljeničke dane.

Rubrika Iz naših župa donosi pregršt tekstova o događajima iz naših župa. Svakako treba istaknuti članak o ustoličenju i preuzimanju pastirske službe novog nadbiskupa mons. Nemeta. Rubrika o mladima donosi izvještaj s oratorija za djecu i mlade, održanog u Marijanumu, gdje su djeca pravila adventeske vjence i nosila ih svojim kućama. Rubrika Djeca i Riječ za život, kao i rubrika Pred Bogom blizim i dalekim progovara nam o Božiću. Rubrika Vijesti donosi nam, između ostalog, i jednu vrlo značajnu, a to je imenovanje novog beogradskog nadbiskupa mons. Nemeta. Rubrika In memoriam predstavlja čitateljima nekadašnjeg urednika Blagovesti pokojnog mons. Marka Čolića.

Dok u radosti čestitamo novom nadbiskupu mons. Nemetu na preuzimanju službe, ovim putem ujedno zahvaljujemo dosadašnjem nadbiskupu mons. Hočevaru koji je svesrdno poticao časopis: i neka ga Bog nagradi za sve dobro koje je učinio za naš Blagovest!

Svima vama i svim ljudima dobre volje želimo sretan Božić – Hristos se rodi – i sretnu Novu 2023. godinu!

 

Vaš urednik

FOLLOW US ON: