HomeduhovnostBogu ništa nije nemoguće: “Hura, moja baka je časna”

Bogu ništa nije nemoguće: “Hura, moja baka je časna”

Svi s vremena na vrijeme kažemo kako su čudesni putevi Gospodnji. Govori to i životni put Njemačke benediktinke sestre Marije Gertrude Höck koja danas živi, moli i radi u benediktinskom samostanu u Kölnskoj gradskoj četvrti Raderbergu s još 27 sestara. Ona je osim što je redovnica, još majka i baka. Ima devet unučadi i četiri praunuka.

Prvi put duhovno zvanje osjetila je u svojoj 24.-oj godini života. Tada je bila dječja liječnica u Troisdorfu. Htjela je tada postati franjevka. No, u međuvremenu bila je upoznala svog budućeg supruga koji je već bio udovac. Njegova supruga preminula je prilikom trećeg djeteta. Imao je tada još dvije kćeri od devet i četrnaest godina. Nakon samo dva mjeseca vjenčali su se. U braku su dobili još jednog sina.

Suprug joj je preminuo 1997. godine i tada je ponovno počela razmišljati o duhovnom pozivu te je bila pred samom odlukom. No, tada joj se razboljela majka, ali ju redovnički život i misao nisu napustili. Na preporuku svoga župnika upoznala je benediktinke i postala svjetovna oblatkinja (treći red).

Nakon smrti njezine majke po treći put u svojoj već 70-oj godini života ima žarku želju postati redovnica. Iako već u poodmaklim godinama benediktinke ju primaju u samostan 2005. godine. Redovničko odijelo (habit) obukla je 16. oktobra 2006. godine. Nitko nije bio sretniji kao ona kada je 08. decembra 2017. godine sa svojim sestrama, djecom, unucima i praunucima proslavila 10. godina redovničkog života. Tada su njezina unučad s ponosom i dječjm glasom pjevala: “Hura, moja baka je časna”.

Na tom slavlju bio je i njezin najmlađi praunuk imenom Adam. O tom slavlju kaže nije nikad ni sanjala. Sada je već trinaest godina sretna i zadovoljna redovnica. Bog piše pravo i po krivim crtama našega života. Sestra Marija Gertruda tri je puta osjetila duhovni poziv i tri je puta bila pred odlukom. Ali se treći put čvrsto odazvala tom duhovnom pozivu i uspjela je. Dragi čitatelju, ako si i Ti osjetio ili osjećaš duhovni poziv, ne boj se, odazovi se! Bog računa i s Tobom nesavršenim svojim stvorenjem. Sveti Augustin je nakon obraćenja u teškim životnim trenucima ponavljao: „Ako su mogli ini i ine (sveti!), zašto ne bi mogao i ti, Augustine?“ Odvažio se i uspio. Ako je uspio Augustin, zašto ne bi mogao uspjeti i TI.

(Francisko Pavljuk/Bitno.net/KMC)

 

FOLLOW US ON: