HomeduhovnostKako na Cvjetnicu blagosloviti grančice i cvijeće?

Kako na Cvjetnicu blagosloviti grančice i cvijeće?

Zbog zapriječenosti sudjelovanja u slavlju Nedjelje Muke Gospodinove, vjernike pozivamo da se u svojim obiteljima okupe i zajedno ujedinjeni u molitvi blagoslove grančice i razno cvijeće koje će ih tijekom godine podsjećati na spomen Isusova ulaska u Jeruzalem, premda ove godine fizički i nema ophoda ili procesije koja bi nas podsjećala na taj Kristov čin predanja. U vrijeme pandemije korona virusa kada ne možemo i fizički biti prisutni na liturgijskim slavljima, još više su bitni simboli jer upravo oni potiču rast vjere svakog čovjeka.

Na nedjelju Muke Gospodinove ili Cvjetnicu Crkva se spominje ulaska Krista Gospodina u Jeruzalem da dovrši svoje vazmeno otajstvo. Zato se u svim misama vrši spomen toga Gospodnjeg ulaska, prije glavne mise ophodom ili svečanim ulazom, a prije drugih misa običnim ulazom. Svečani ulaz, ali ne ophod, može se ponoviti i prije koje druge mise koja se obično slavi s velikim sudjelovanjem naroda.

Redovito se u određeni sat narod skupi u manjoj crkvi ili na kojem drugom zgodnom mjestu izvan one crkve u koju se ide ophodom. Vjernici drže u rukama grančice, a svećenik i poslužnici, obučeni u misno ruho crvene boje, pristupe k mjestu gdje je okupljen narod. Za to vrijeme pjeva se ova antifona: „Hosana Davidovu sinu: Blagoslovljen, koji dolazi u ime Gospodnje. Izraelov Kralju: Hosana u visini!“

Na nedjelju Muke Gospodinove ili Cvjetnicu Crkva se spominje ulaska Krista Gospodina u Jeruzalem da dovrši svoje vazmeno otajstvo

Kako za vrijeme pandemije koronavirusa nisu dozvoljena javna euharistijska slavlja i sva ostala vjernička okupljanja, tako nije moguće svećenicima niti na Cvjetnicu slaviti obred blagoslova grančica niti misu s narodom. Već od početka korizme pripravljali smo se na Uskrs pokorom i djelima ljubavi, a danas, kada se Crkva treba okupiti kako bi započela slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova, ujedinimo se svi u molitvi jer Krist je ušao u svoj grad Jeruzalem. Ondje je htio trpjeti i umrijeti, ondje je imao od mrtvih ustati. I mi svi zajedno možemo sudjelovati u to spomenu Kristova ulaska u Jeruzalem i to živom vjerom i pobožnošću, jer fizički ne možemo biti prisutni na samom obredu. Stoga, sjedinjeni u molitvi slijedimo Gospodina na križnom putu, kako bismo imali dijela u njegovu uskrsnuću.

Blagoslov započnite znakom križa, izmolite Očenaš i izrecite blagoslovnu molitvu:

Bože, umnoži nam vjeru i usliši molbe.
Danas držimo grančice u čast Kristu pobjedniku,
daj da po njemu budemo plodni dobrim djelima.
Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova.
Amen.

Potom grančice i cvijeće poškropite blagoslovljenom vodom i napravite znak križa.

Blagoslovljene grančice i cvijeće – Hosana buketi – u Veliko tjednu čuvaju se na časnom mjestu u križ.

(ms-KMC)

FOLLOW US ON: