HomeduhovnostMolitvom i ljubavlju i redovnice pomažu oboljelima od korona virusa

Molitvom i ljubavlju i redovnice pomažu oboljelima od korona virusa

Iako su mnogima nevidljive, a uvijek diskretne, vojska redovnica uključena je u borbu protiv korona virusa. Bez obzira na to jesu li stručne njegovateljice ili klauzurne časne sestre ili pomažu obiteljima pogođenima ovom bolešću oboružane su snažnim oružjem – molitvom i ljubavlju.

Kako donosi Vatican News, stotine ženskih kongregacija u cijelom svijetu odgovorile su na krizu. Redovnice rade u beskrajnim bolničkim smjenama brinući oko bolesnika misleći pritom na molitvu s njima i pružajući im potrebne informacije.

U Italiji gdje je središte pandemije korona virus, djeluju redovnice Družbe kćeri sv. Kamila, čija je karizma njegovanje starijih i bolesnih, a djeluju od samog početka pandemije. Kamilijanke vode pet važnih talijanskih bolnica: u Rimu, Trentu, Trevisu, Brescii i Cremoni.

Spremne dati svoj život za druge

U razgovoru za Radio Vatikan ravnateljica bolnice sv. Kamila u Treviu sestra Lancy Ezhupara je istaknula: “U svim strukturama njegovateljice nesebično riskiraju svoje živote.” Kako je istaknula, sestre nisu u strahu već upravo suprotno. “Četvrti zavjet Družbe kćeri sv. Kamila je, uz postojećih tri: siromaštvo, poslušnost i čistoću, služenje bolesnima uz cijenu naših života.” Sestra Lancy objasnila je kako se u bolnici u Trevisu nalazi stotine oboljelih pacijenata od koronavirusa te je nadodala kako je najveća poteškoća nedostatak opreme. Budući da su redovnice, čija je misija da djeluju kao njegovateljice u Isusovoj službi, i članice Družbe kćeri sv. Kamila svoju utjehu i hrabrost pronalaze u tome što se nalaze u blizini onih koji pate. “Njihovo potpuno predanje je dirljivo. Svjesne su da mogu umrijeti, ali molitva i zagovor sv. Kamilu daje svima nama snagu”, poručila je.

Molitva – snažno oružje

Dok brojne redovnice rade na bolničkim odjelima, tisuće drugih redovnica diljem Italije mole se kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, neke koriste tijekom krunice i megafone koje su postavile na balkone svojih samostana, neke su savladale i rad na društvenim mrežama kako bi prenosile molitve, a neke pak mole zatvorene u klauzurnim samostanima.

U Bergamu, u gradu pogođenom pandemijom, nalazi se benediktinski samostan svete Grate. Govoreći za Radio Vatikan poglavarica sestra Maria Tereza objasnila je kako čak i u klauzuri “imaju interent i televiziju te su svjesne boli svijeta.” U ovo vrijeme žalosti, naglasila je kako su klauzurne redovnice intenzivirale svoju molitvu: “Uistinu, uključeni smo u maraton molitvi.” Sestra Maria Tereza rekla je da ona i njezine sestre zaprimaju puno zamolbi za molitvu iz cijelog svijeta “i sa zadovoljstvom smo se oboružale s krunicama”. Osim u molitvi, kako je napomenula, nalaze se u zajedništvu s onima koji pate. “Sve su redovnice u kontaktu s bolničkim osobljem, od kojih se neki nalaze u stanju pred potpunim kolapsom uslijed brojnih tragedija.”

Sestre svakodnevno iskazuju svoju nadu u uspjeh nad borbom s korona virusom.

(Radio Vatikan/HKM/KMC)

FOLLOW US ON: