Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Isusovi su učenici osobe koje slijede logiku vjere

Papa Franjo: Isusovi su učenici osobe koje slijede logiku vjere

Na slici: Papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja  (Vatican Media)

Bog je želio vjeru, a oni su željeli čuda i znakove

Prošle nam je nedjelje liturgija predložila za razmišljanje događaj iz nazaretske sinagoge kada je Isus pročitao odlomak iz Knjige proroka Izaije i na kraju objavio da su te riječi „ispunjene danas“ na Njemu – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja. Isus se predstavio kao Onaj na kojega je sišao Duh Sveti koji ga je posvetio i poslao da donese čovječanstvu spasenje – rekao je Papa i istaknuo – Evanđelje današnje liturgije (Lk 4,21-30) nastavak je tog događaja i pokazuje nam zaprepaštenje Isusovih sugrađana nakon što su vidjeli da jedan od njih, Josipov sin (Lk 4,22), tvrdi da je Krist Očev izaslanik.

Isus koji svojom sposobnošću prodire u um i srce, odmah je razumio što misle njegovi sugrađani – rekao je Sveti Otac i objasnio – Budući da je bio jedan od njih smatrali su da mora dokazati tu svoju čudnu tvrdnju, čineći i u Nazaretu čuda, kao što je to učinio u susjednim krajevima (Lk 4,23). No, Isus nije želio i nije mogao prihvatiti tu logiku, jer nije odgovarala Božjem planu. Bog je želio vjeru, a oni su željeli čuda i znakove; Bog je želio sve spasiti, a oni su željeli Mesiju za svoju korist. Isus je, kako bi objasnio Božju logiku, naveo primjer Ilije i Elizeja, dvaju velikih starih proroka koje je Bog poslao da liječe i spašavaju ne židovski narod, druge narode, ali koji su se pouzdali u Njegovu riječ.

Suočeni s tim pozivom da otvore svoja srca besplatnosti i univerzalnosti spasenja, Nazarećani su se pobunili i toliko bili nasilni, da su ustali i odveli Isusa iz grada na rub stijene kako bi ga strmoglavili (Lk 4,29) – rekao je papa Franjo i primijetio – Divljenje koje su imali u prvom trenutku pretvorilo se u nasilje i pobunu protiv Njega.

To nam evanđelje pokazuje da je Isusovo javno djelovanje počelo odbijanjem i prijetnjom smrću što je, upravo paradoksalno, došlo od njegovih sugrađana – rekao je Papa i nastavio – Isus je prihvaćajući poslanje koje mu je Otac povjerio znao da se mora suočiti s naporom, odbacivanjem, progonom i porazom. To je cijena koju je, kako u prošlosti tako i danas, istinski prorok pozvan platiti. Grubo odbacivanje, međutim, nije obeshrabrilo Isusa, niti zaustavilo hod i plodnost Njegovog proročkog djelovanja. Išao je dalje svojim putom (Lk 4,30), vjerujući u Očevu ljubav.

Svijetu je i danas potrebno vidjeti u Gospodinovim učenicima proroke, odnosno hrabre i ustrajne ljude koji odgovaraju na kršćanski poziv; ljude koji slijede poticaje Duha Svetoga koji ih šalje naviještati nadu i spasenje siromašnima i isključenima; ljude koji slijede logiku vjere, a ne čuda; ljude koji su posvećeni služenju svima, bez povlastica i isključenja. Ukratko, ljude koji su u sebi otvoreni prihvatiti Očevu volju i zauzimati se da bi je vjerno svjedočili drugima. Molimo Presvetu Djevicu Mariju da možemo rasti i hoditi s istim apostolskim žarom za Kraljevstvo Božje koje je nadahnulo Isusovo poslanje – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: