HomeduhovnostSvetkovina Svetog Petra i Pavla – vlč. Hrvoje Katušić

Svetkovina Svetog Petra i Pavla – vlč. Hrvoje Katušić

Sveti Petar i Pavao

Isus je došao na svijet objaviti nam Božju ljubav. Tri godine je javno propovijedao i okupio oko sebe brojne koji su ga slijedili. Onog trenutka kada je postalo jasno da je došao njegov čas, da će ga pismoznanci i farizeji ubiti, Isus bira nasljednika. Bira svoga izaslanika, nekoga kome će povjeriti da na zemlji nastavi djelo koje je on započeo, da nastavi širiti Kraljevstvo Božje, kraljevstvo ljubavi.

Vrlo je utješno današnje Evanđelje. Isus nam izričito govori da se Crkvu ne može uništiti. Koliko god je progonili, kaže nam da je Crkvu svoju sagradio na stijeni koju ni vrata paklena neće nadvladati. Ovaj redak velika je utjeha vjernicima koji su živjeli ili još žive na područjima gdje se vjera izravno progoni.

Pogledajmo o kakvom temelju se radi, kakva je to stijena na kojoj Krist gradi Crkvu? U Matejevom evanđelju apostol Petar izravno se spominje dvadesetak puta. On je učenik koji često razgovara s Isusom, postavlja pitanja, predlaže, zauzima se. Evanđelist ga predstavlja kao dominantnu figuru, vrlo blisku Isusu. Isus ga posjećuje kući, a na drugom mjestu Isus mu kaže kako će novac za porez naći u ribi, koji neka onda da carinicima za njega i za sebe. Isus brine da plati porez za sebe i za Petra, očito vrlo bliskog prijatelja.

Čitajući pažljivo Evanđelje, trudeći se bolje upoznati Petra – Stijenu, otkrit ćemo kako je Petar puno sličniji nama nego što bismo na prvu pomislili. Petar nije neki junak, idealan, savršen. Nego gorljiv ali slab i grešan Isusov učenik.

U današnjem evanđelju Isus Šimuna oslovljava nazivom Petar – Stijena i to je jedini pozitivan naziv koji Isus daje Šimunu. Prije toga, zove ga malovjernim, kada se prepao oluje na moru, i sinom Joninim, sjetimo se prorok Jona bio je jedini prorok koji je odbio Božju naredbu. A kasnije naziva ga čak Sotonom i Sablazni, kada ga pokušava odvratiti od križa.

Petra susrećemo u Matejevom evanđelju kao prvog učenika kojeg je Isus pozvao. A prve Petrove riječi nalazimo u događaju oluje na jezeru kada govori Isusu “Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!” U toj sceni prepoznajemo njegovu zanesenost i gorljivost. Od tog trenutka, kroz mnoge evanđeoske retke, Petar je predstavljen kao prvi među apostolima. Zadnje Petrove riječi nalazimo u dvoru velikog svećenika kada Petar niječe Isusa i govori sluškinji i slugama “Ne znam što govoriš.” i “Ne znam toga čovjeka.” Evanđelist se nije trudio prikazati Petra nekim super čovjekom, dapače, odjava Petra iz Matejevog evanđelja jest njegov gorki plač kada je pijetao treći put zapjevao. Ali ipak, za takvog čovjeka, Isus nam govori da je stijena na kojoj će sagraditi Crkvu svoju.

U Petru otkrivamo da temelj Crkve nije bezgrešnost, nego ljubav. Ljubav koja je slaba, ljubav koja se boji, ljubav koja ne razumije, ljubav koja je ljudska. Isus je izvor snage koji slabome Petru, nedoraslom zadatku, daje ustrajnost, postojanost u ljubavi.

Promatrajući Petra možemo otkriti kako se ta Stijena na kojoj Isus gradi svoju Crkvu nalazi i u našim srcima. Svi vjernici, svi Isusovi učenici, svi oni koji se trude u svijetu širiti ljubav, koliko god slabi bili snaga su Crkve koju ni vrata paklena neće nadvladati.

Promatrajući se očima ovoga svijeta mogli bismo zaključiti kako smo mi, zato što smo slabi i grešni, nevažni u širenju Kraljevstva Božjeg. Svetkovina svetog Petra i Pavla govori nam baš suprotno. Pokazuje nam da koliko god slabi bili, ako želimo služiti Gospodinu i sami postajemo stijena na kojoj se gradi Crkva Božja. Pokazuje nam i da koliko god smo krivim putem išli, do zadnjeg trena imamo šansu poput sv. Pavla upoznati Gospodina i služiti mu kao jedan od njegovih najizvrsnijih apostola.

Na današnju svetkovinu česta su svećenička ređenja, neka Gospodin svim ređenicima otkrije kako se snaga u slabosti usavršuje, neka prepoznaju da Bog ne traži savršene nego odvažne slijediti ga.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: